SERWIS ELEKTRONICZNY - RADIOELEKTRYKA SOSNOWIEC POLSKA |
NIEZALEŻNA DZIAŁALNOŚĆ BADAWCZO - NAUKOWA KLIKNIJ NA OPIS DOKUMENTU |
|
|
Parówki w sosie musztardowym Składniki: - jeden bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim - 0,5 kg parówki drobiowe - dwie duże łyżeczki chrzanu tartego - dwie duże łyżeczki musztardy - jedna duża łyżka mąki pszennej - dwie duże łyżeczki śmietany - jedna duża łyżka oleju |
|
![]() |
KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Składniki:
|
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej
wodzie. Przepuścić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich mąkę, przesmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, jajka i kilka łyżek tartej bułki. Dodać sól i pieprz do smaku. Starannie wyrobić masę. Z gotowej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, a następnie obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. |
|
|
![]() Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. |
Pierogi ruskie Ilość porcji: do
60 pierogów Składniki: - 500 g mąki pszennej np. typ 500 - szklanka gorącej wody - 250 ml - 4 łyżki oleju - 50 ml - pół łyżeczki soli Składniki na farsz: -300 g twarogu półtłustego - jedna duża cebula - 500 g ugotowanych ziemniaków - po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu Dodatkowo do okraszenia pierogów: cebula pokrojona w piórka lub szatkowana, |
|
CIASTO NA PIEROGI I LEPIENIE |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zapiekanka z chlebem. Składniki: chleb z ziarnem, ser, pieczarki, sól, pieprz, majeranek, sos musztardowy, ketchup. Pieczarki smażymy na oleju przykryte pokrywką. Chleb smażymy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|