SERWIS ELEKTRONICZNY - RADIOELEKTRYKA SOSNOWIEC POLSKA |
NIEZALEŻNA DZIAŁALNOŚĆ BADAWCZO - NAUKOWA KLIKNIJ NA OPIS DOKUMENTU |
|
|
Rosół Przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka
Składniki 6 porcji 1 kurczak o wadze około 2 kg lub (2 duże uda i 1 korpus z kurczaka z szyją i skrzydełkami - ok. 2 kg mięsa). 300 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego. podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub 1 szyja indycza 3 litry wody 1 włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liścia kapusty przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu |
Przygotowanie Jeśli mamy całego kurczaka
należy go pokroić na części - odciąć szyję, skrzydełka, uda. Korpus
pozostawić razem z piersiami. Wszystkie części kurczaka oraz
wołowinę i podroby opłukać, następnie włożyć do dużego garnka i
zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na średnim ogniu. Po
zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Zmniejszyć ogień i
gotować na małym ogniu (rosół ma tylko "mrugać") pod lekko uchyloną
pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować
warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera obrać (lub dla większego
aromatu - tylko dokładnie umyć). Cebulę, pora i natkę opłukać
(cebuli nie obierać, jej łuski nadadzą zupie ładnego koloru).
Warzywa włożyć do rosołu i zagotować. Dodać przyprawy: ziele
angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować
na małym ogniu przez około 1 godzinę lub do 1 i 1/2 godziny. |
|
|
Parówki w sosie musztardowym Składniki: - jeden bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim - 0,5 kg parówki drobiowe - dwie duże łyżeczki chrzanu tartego - dwie duże łyżeczki musztardy - jedna duża łyżka mąki pszennej - dwie duże łyżeczki śmietany - jedna duża łyżka oleju |
|
KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Składniki:
|
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej
wodzie. Przepuścić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich mąkę, przesmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, jajka i kilka łyżek tartej bułki. Dodać sól i pieprz do smaku. Starannie wyrobić masę. Z gotowej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, a następnie obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. |
|
Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. |
Pierogi ruskie Ilość porcji: do
60 pierogów Składniki: - 500 g mąki pszennej np. typ 500 - szklanka gorącej wody - 250 ml - 4 łyżki oleju - 50 ml - pół łyżeczki soli Składniki na farsz: -300 g twarogu półtłustego - jedna duża cebula - 500 g ugotowanych ziemniaków - po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu Dodatkowo do okraszenia pierogów: cebula pokrojona w piórka lub szatkowana, |
|
CIASTO NA PIEROGI I LEPIENIE |
|
Zapiekanka z chlebem. Składniki: chleb z ziarnem, ser, pieczarki, sól, pieprz, majeranek, sos musztardowy, ketchup. Pieczarki smażymy na oleju przykryte pokrywką. Chleb smażymy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. |
|
|
|
Przygotowanie Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 10 - 15 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, ale dzięki temu kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde. |
Uformować podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na
dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron
przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez
przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na
około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku
idealnie miękkie. |
Propozycja podania Zasmażane buraczki Mizeria Tłuczone ziemniaki: 1 kg ziemniaków, sól, 3 łyżki masła (obrane ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić, dodać masło i rozgnieść dokładnie praską do ziemniaków. |
|
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na
oleju w dużym garnku. Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć. Wlać 2
szklanki gorącego bulionu lub wody z solą i pieprzem, zagotować.
Następnie dodać połamane suszone grzyby, przykryć, zmniejszyć ogień
i gotować przez ok. 45 minut. Dodać listek laurowy, ziela
angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane
śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłko i wymieszać. |
|
Wyjąć filety z mleka i osuszyć je papierowymi
ręcznikami. Doprawić solą (niezbyt dużo, bo zalewa z mleka była już
solona) i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku,
a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać klarowane masło (ok.
1/2 cm warstwa) lub smalec. Smażyć partiami po 2 kotlety, na
większym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć
ogień i smażyć jeszcze po ok. 3 minuty z każdej strony. Przetrzeć
patelnię papierowym ręcznikiem i powtórzyć z kolejną partią, na
świeżym tłuszczu. Usmażone schabowe odsączyć z tłuszczu na
papierowym ręczniku i podawać z ziemniakami i kapustą lub mizerią. |
|
Przygotowanie:
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę,
pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych
oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować
przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele
angielskie i listek laurowy. W czasie gdy warzywa się gotują można
usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na
rozgrzanym oleju. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i
rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i pora pokroić w
półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa
wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do
smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Gorące warzywa
położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym.
Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce. Potrawę najlepiej
przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku (np. dzień
wcześniej). Dodatkowo zagęszczą się soki z jarzyn. Przed podaniem
udekorować natką pietruszki. |
|
|