SERWIS ELEKTRONICZNY - RADIOELEKTRYKA SOSNOWIEC POLSKA |
NIEZALEŻNA DZIAŁALNOŚĆ BADAWCZO - NAUKOWA KLIKNIJ NA OPIS DOKUMENTU |
|
|
|
Grypa – ostra choroba zakaźna układu oddechowego wywołana zakażeniem wirusem grypy. Grypa przenosi się pomiędzy ludźmi drogą kropelkową (np. podczas kichania), a największa ilość zachorowań występuje podczas sezonowych epidemii, powodując ostre objawy uniemożliwiające pracę osobom czynnym zawodowo. Epidemie grypy powodują znaczne koszty społeczne i niekiedy mają zasięg kontynentalny lub światowy, dlatego grypa wymaga globalnej koordynacji epidemiologicznej. W większości przypadków zachorowanie na grypę powoduje obłożną chorobę, w części przypadków mogą występować powikłania i zdarzają się też przypadki śmierci, szczególnie u dzieci, osób starszych i obciążonych innymi, dodatkowymi poważnymi chorobami. Typy wirusa grypy Występują 3 rodzaje wirusa grypy należące do rodziny ortomyksowirusów: A, B i C. Wirusy A i B są przyczyną ciężkich zachorowań, które mogą osiągać rozmiary epidemii, natomiast typ C powoduje zachorowania o lżejszym przebiegu i nie wywołuje epidemii. Wirus grypy A Wirus grypy A występuje u ludzi i zwierząt (świnie, konie, foki, norki, wieloryby oraz ptaki). Genom wirusa stanowi jednoniciowy RNA, mający 8 segmentów i charakteryzuje się w porównaniu do innych typów znaczną genetyczną zmiennością związaną z występowaniem mutacji i reasortacji genetycznej. Poszczególne typy mają zwykle zdolność zakażania tylko jednego gospodarza. Uważa się, że rezerwuarem wirusa grypy A jest ptactwo wodne. Wirus grypy typu A można poddać dalszej klasyfikacji na podtypy w oparciu o rodzaj białek tworzących otoczkę białkową (hemaglutynina HA lub H) oraz neuraminidazy (NA lub N). Białka te są niezbędne do poprawnej replikacji wirusa. Wyróżniono 16 podtypów HA (H1-H16) oraz 9 podtypów NA (N1-N9), co daje łącznie 144 możliwych kombinacji segmentów genowych i powoduje istnienie ogromnej różnorodności wirusów typu A. Obecnie najpowszechniejsze są szczepy wirusa należące do podtypów H1N1 oraz H3N2. Poszczególne szczepy oznacza się określając rodzaj, miejsce wyizolowania zarazka, numer próbki, rok oraz typ hemaglutyniny i neuraminidazy. Wirus grypy B Wirus grypy B występuje tylko u ludzi. Genom wirusa składa się z jednoniciowego RNA podzielonego na 8 segmentów. Rodzaj B ma tylko po jednym podtypie HA i NA. Wirus grypy C Wirus grypy C występuje u ludzi i świń. Powoduje tylko lekkie infekcje, np. zapalenie spojówek i nie powoduje występowania epidemii. W odróżnieniu od typów A i B, jednoniciowy RNA ma tylko 7 segmentów, a cząsteczka wirusa nie posiada białka neuraminidazy, za to jest wyposażona w dodatkowe białko HEF. |
|
|
Epidemiologia Duża zmienność genetyczna wirusa grypy prowadzi do powstawania co kilkadziesiąt lat bardzo groźnych szczepów, które wywołują pandemie. W XX wieku miały miejsce trzy takie pandemie w latach 1918–1919, 1957 i 1968. Wirus grypy przyczynił się do śmierci milionów ludzi. Naukowcy przypuszczają, że głównym źródłem nowych szczepów wirusów mogą być ptaki. Rodzaj A najczęściej powoduje epidemie i pandemie. Jest to możliwe dzięki zdolności tego wirusa do podlegania skokom antygenowym. Wirus potrafi relatywnie szybko zmieniać strukturę białkową swojej otoczki, dzięki czemu przeciwciała osób, które już raz chorowały na grypę nie są w stanie rozpoznać nowego szczepu wirusa jako zagrożenia. Wirusy z rodzajów B i C zdolne są wyłącznie do przesunięcia antygenowego, co nie pozwala im na tak łatwe zmylenie mechanizmów odpornościowych zwierząt. Grypa, która bardzo szybko się rozprzestrzenia oraz powoduje epidemie czy pandemie, a chorzy nie reagują na leczenie, nazywana jest supergrypą. Nie jest to jednak określenie stosowane w medycynie. Genetyka Wirus A przechowuje swój genom w postaci ośmiu niezależnych liniowych odcinków odwrotnego RNA. Każdy z nich zawiera jeden gen, ale dwa z nich zawierają więcej niż jeden punkt startowy. Podczas translacji RNA geny te mogą być odczytywane przez rybosom na dwa sposoby, co daje po dwie odmiany białek. Dzięki podziałowi na segmenty możliwa jest wymiana genów pomiędzy dwoma wirusami pasożytującymi na tej samej komórce. Przypomina to trochę mieszanie się genów u organizmów wyższych podczas rozmnażania płciowego. Jednak takie krzyżowanie się genów występuje bardzo rzadko. Szczególnie nieprawdopodobne jest spotkanie się w tej samej komórce wirusa potrafiącego zarażać ludzi oraz innego przenoszonego przez zwierzęta. W takiej sytuacji może powstać zupełnie nowy szczep zdolny do wywołania pandemii. Aby doszło do tej mało prawdopodobnej sytuacji, człowiek lub zwierzę (np. świnia) musi się zarazić ludzkim oraz zwierzęcym wirusem w tym samym momencie. Budowa wirusa grypy Model budowy cząsteczki wirusa Materiał genetyczny wirusa (genom) ma postać RNA, zawartego w lipidowo-białkowej otoczce (nukleokapsyd). Rdzeń składa się z nukleoproteiny z RNA. Otoczony jest przez białko M, które z kolei otacza osłonka lipidowa. W osłonce znajdują się silnie immunogenne glikoproteiny: hemaglutynina oraz neuraminidaza. Mechanizm zakażenia wirusem grypy Hemaglutynina na powierzchni wirusa łączy się z kwasem sialowym komórek nabłonka dróg oddechowych, po czym komórka wchłania wirusa (endocytoza). W komórkach zachodzi replikacja wirusa i już po 6 godzinach nowe cząsteczki wirusa są uwalniane i mogą zakażać następne komórki. |
Historia Grypa trapiła ludzkość od stuleci. Opisana została już przez Hipokratesa w roku 412 p.n.e. Pierwszy raz pandemię grypy zanotowano w wieku XVI. Kolejne fale zachorowań na grypę pojawiały się, co kilkadziesiąt lat. W wieku XX wystąpiło szereg epidemii grypy, oraz jedna pandemia. Najbardziej zjadliwa grypa pojawiła się po I wojnie światowej i pochodziła od ptaków. Był to szczep H1N1, który wywołał pandemię choroby nazwanej grypą, trwającą dwa lata. Mniej groźne epidemie zanotowano pod koniec lat 50. oraz dziesięć lat później. Rozwój odporności wśród ludzi oraz szczepienia przyczyniły się do ograniczenia rozwoju grypy w latach 80. i 90. XX wieku. Grypa – największa pandemia grypy W latach 1918–1919 przez świat przetoczyły się 3 fale największej i najbardziej zabójczej pandemii grypy w historii, która zyskała miano grypy. Ocenia się, że pochłonęła ona ponad 50 mln ofiar, więcej niż I wojna światowa. Objawy grypy Grypa rozpoczyna się najczęściej gwałtownie i od początku towarzyszą jej ostre objawy. Nie należy jej mylić z przeziębieniem, które ma wiele podobnych objawów. Dla przeziębienia charakterystyczne jest stopniowe pojawianie się dolegliwości i nieżyt nosa, który nie jest typowym objawem i nie występuje u każdego pacjenta w przebiegu grypy. Okres najbardziej nasilonych objawów ostrej infekcji wirusowej górnego układu oddechowego trwa zwykle około 3–4 dni. Wydłużenie tego okresu jest wskazaniem do wizyty lekarskiej. Wysoka gorączka Na początku choroby obserwuje się nagły wzrost temperatury ciała (powyżej 38˚C). Jeśli choroba przebiega łagodnie, temperatura stopniowo spada, zwykle od 3–5 dnia choroby, czemu towarzyszy obfite pocenie się. Jeśli jednak gorączka na krótki czas obniży się, a potem szybko wzrośnie, może to wskazywać na pojawienie się nadkażenia bakteryjnego . Dreszcze Dreszcze najczęściej towarzyszą wzrostowi temperatury ciała podczas rozwoju infekcji i czasem utrzymują się podczas jej przebiegu. Bóle mięśniowe, kostno-stawowe Zwykle towarzyszą grypie i mogą być bardzo silne. Najczęściej pojawia się charakterystyczne „łamanie w kościach”. Zaobserwowano, że u wielu pacjentów bóle dotyczyły tych części ciała, które podlegały uprzednio różnym urazom. Ból głowy Pojawia się na początku choroby z dużą intensywnością. Może towarzyszyć mu ból oczu, światłowstręt, bolesność uciskowa gałek ocznych. Stopniowo przechodzi w obniżenie sprawności psychoruchowej i senność. Ból gardła i suchy kaszel W pierwszym stadium choroby kaszel jest suchy, męczący, czasem napadowy i trudny do opanowania. W przebiegu typowego zachorowania na grypę, przechodzi on w kaszel wilgotny, któremu towarzyszy odkrztuszanie wydzieliny śluzowej. Uczucie wyczerpania i ogólnego rozbicia Zwykle występuje od początku choroby i może trwać jeszcze przez 2–3 tygodnie od ustąpienia infekcji. Brak apetytu Jest to naturalna i pożyteczna reakcja organizmu, który „odciąża się” kosztem procesów trawienia i przemiany materii, by w pełni zmobilizować układ odpornościowy. U niemowląt i małych dzieci, u których gorączka narasta bardzo gwałtownie, mogą wystąpić majaczenia, drgawki, czy też biegunka i wymioty. Wystąpienie takich objawów jest wskazaniem do natychmiastowej konsultacji lekarskiej. U ludzi starszych może dojść do przyśpieszenia akcji serca i tętna w związku z podwyższoną temperaturą ciała. Szczególnej opieki oraz konsultacji lekarskiej w przebiegu grypy wymagają także osoby starsze z chorobami układu krążenia, w tym pacjenci z niewydolnością krążenia. |
|
||||
|
Łagodzenie objawów oraz skracanie
czasu trwania grypy odbywa się poprzez przyjmowanie: chemicznych
leków przeciwgrypowych (leczenie przeciwwirusowe oraz leczenie
przeciwgorączkowe- objawowe) |
Zapalenie odbytnicy (Proctitis) Opis Jest to stan zapalny błony śluzowej odbytnicy i odbytu, obejmujący często także przyległe tkanki. Występuje u dorosłych i dzieci obu płci, jednak najczęściej zdarza się u mężczyzn w wieku około 30 lat. Objawy Pacjenci najczęściej skarżą się na silne bóle zlokalizowane w odbycie i jego okolicy Równie częstym objawem jest krwawienie lub wydalanie śluzowej treści z odbytu, zwykle nie związane z oddawaniem stolca Rzadziej zapalenie odbytnicy objawia się nawracającym parciem na stolec lub uczuciem niepełnego wypróżnienia Niekiedy powyższym objawom towarzyszą kolkowe bóle zlokalizowane w podbrzuszu, zwykle po lewej stronie Kontaktu z lekarzem wymaga: Każdy przypadek wystąpienia objawów zapalenia odbytnicy lub ich nawrót po przeprowadzonym leczeniu. Przyczyny Zwykle udaje się ustalić przyczynę zapalenia odbytnicy. Jest to tak zwane zapalenie swoiste, rozwijające się na przykład w wyniku: Rzeżączki Kiły (zwykle w przebiegu tak zwanej kiły drugorzędowej) Zakażenia wirusem opryszczki (Herpes simplex), grzybiczego (najczęściej drożdżakami – Candida), chlamydiami, wirusem brodawczakowatości (HPV) Zakażenia innymi rzadziej spotykanymi drobnoustrojami przenoszonymi drogą płciową Wcześniejszego naświetlania (radioterapii) okolicy odbytu, krocza, pochwy lub podbrzusza Rzadziej występuje zapalenie odbytnicy o nieznanej przyczynie, tak zwane zapalenie nieswoiste. Zwykle pojawia się ono w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych jelita, do których należy: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna Czynniki sprzyjające zachorowaniu Zwiększone ryzyko zachorowania na zapalenie odbytnicy wiąże się z: Uprawianiem seksu analnego (szczególnie zagrożeni są homoseksualni mężczyźni) Urazem błony śluzowej odbytu lub odbytnicy, nadużywaniem leków stosowanych doodbytniczo Stosowaniem silnych leków przeczyszczających Przewlekłym zaparciem Chorobami zapalnymi jelita (szczególnie wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego) Nadwrażliwością (alergią) na niektóre pokarmy Chorobami, którym towarzyszy osłabienie ogólnej odporności organizmu Stosowaniem silnych antybiotyków Rakiem odbytnicy Zapobieganie Unikanie seksu analnego lub w razie jego uprawiania, stosowanie prezerwatyw Zapobieganie zaparciom poprzez regularne spożywanie urozmaiconych posiłków zawierających pokarmy z dużą ilością błonnika i picie dużej ilości płynów (o ile lekarz nie zaleci inaczej). Wyrobienie nawyku regularnego oddawania stolca Unikanie przewlekłego stosowania środków przeczyszczających W razie alergii pokarmowej – unikanie potraw, na które jest się uczulonym W przypadku wystąpienia objawów którejś z chorób przenoszonych drogą płciową, szczególnie rzeżączki lub kiły, kontrola lekarska i leczenie chorego oraz wszystkich jego partnerów seksualnych. Leczenie tych schorzeń jest objęte ścisłą tajemnicą lekarską i nie powinno być tematem wstydliwym Stosowanie antybiotyków tylko w przypadkach uzasadnionych i pod ścisłą kontrolą lekarza Przebieg Przebieg zapalenia odbytnicy zależy głównie od jego przyczyny. Większość zakażeń może być skutecznie wyleczona przy pomocy odpowiednich antybiotyków, leków przeciwwirusowych lub przeciwgrzybiczych. Objawy innych postaci zapalenia odbytnicy także ustępują w wyniku prawidłowego leczenia. Powikłania Najczęstszym powikłaniem zapalenia odbytnicy jest trwałe uszkodzenie jej błony śluzowej prowadzące do powstania twardej nierozciągliwej blizny zwężającej światło odbytu lub odbytnicy i utrudniającej oddawanie stolca. Rzadko nieswoiste zapalenie odbytnicy przechodzić może w pełnoobjawowe wrzodziejące zapalenie jelita grubego. |
|
|
Badania Podstawą właściwego rozpoznania jest dokładna rozmowa lekarza z pacjentem dotycząca między innymi sposobu odżywiania, regularności i charakteru wypróżnień, zachowań seksualnych, leków stosowanych obecnie i w przeszłości, przebytych chorób. Należy pamiętać, że jakkolwiek wiele z tych zagadnień może być dla chorego krępujących, to ich poznanie jest lekarzowi potrzebne do właściwego rozpoznania i leczenia oraz że są one objęte ścisłą tajemnicą lekarską. Następnym etapem jest staranne badanie chorego, w tym również badanie odbytu i jego okolicy. W celu ustalenia dokładnego rozpoznania konieczne są zwykle jeszcze dodatkowe badania krwi (na przykład w kierunku kiły, rzeżączki lub innych chorób przenoszonych drogą płciową) oraz endoskopowe badanie odbytu i odbytnicy (anoskopia, rektoskopia, sigmoidoskopia) często połączone z pobraniem niewielkiego fragmentu błony śluzowej (tak zwanego wycinka) do badania mikroskopowego lub wymazem z odbytnicy mającym na celu wyhodowanie i rozpoznanie odpowiedzialnego za zakażenie drobnoustroju. Rzadziej wykonuje się inne badania, na przykład badanie ultrasonograficzne (usg) jamy brzusznej lub badania radiologiczne jelita z podaniem kontrastu do jego światła. Cel leczenia Celem leczenia jest zlikwidowanie stanu zapalnego odbytnicy i ustąpienie dolegliwości. W przypadkach przebiegających z infekcją konieczna jest eliminacja odpowiedzialnego za nią drobnoustroju. Zakażenia przenoszone drogą płciową wymagają leczenia nie tylko samego chorego, ale także jego wszystkich partnerów seksualnych. Leczenie Zalecenia ogólne Choć szczegółowe leczenie zależy od czynnika wywołującego zapalenie odbytnicy, istnieje kilka ogólnych zasad postępowania w tej chorobie: Utrzymywanie higieny odbytu i krocza poprzez częste mycie tej okolicy w ciepłej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości łagodnego mydła. Umytą okolicę należy delikatnie osuszyć unikając silnego tarcia ręcznikiem Nasiadówki z ciepłej wody stosowane kilka razy dziennie przez 10-15 minut w celu złagodzenia dolegliwości bólowych Brak potrzeby ograniczania normalnej aktywności fizycznej lub zawodowej Spożywanie regularnych, urozmaiconych posiłków zawierających pokarmy bogate w błonnik, warzywa i owoce Wypijanie codziennie co najmniej 6-8 szklanek niegazowanej wody lub soków owocowych (o ile lekarz nie zaleci inaczej) W przypadku alergii pokarmowej unikanie pokarmów, na które jest się uczulonym Leczenie farmakologiczne Doustne antybiotyki w przypadku zapalenia odbytnicy wywołanego przez bakterie W zakażeniach grzybiczych lub wirusowych odpowiednio leki przeciwgrzybicze lub przeciwwirusowe stosowane doustnie oraz bezpośrednio na błonę śluzową odbytnicy Maści i żele o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym stosowane doodbytniczo, zwykle dostępne w aptece bez recepty W przypadku zapalenia nieswoistego doodbytnicze wlewki, czopki lub pianki zawierające sterydy Niekiedy dodatkowo leki doustne stosowane w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (sulfasalazyna i jej pochodne) |
|
![]() Miejscowe leczenie objawów zapalenia błony śluzowej gardła i krtani. |
W jamie ustnej znajdują się miliony bakterii. Z powodu niewłaściwej higieny w szybkim tempie może dochodzić do ich namnażania. Tak tworzy się miękki, białożółty nalot na koronach zębów, nazywany przez stomatologów płytką nazębną. W ciągu kilku tygodni powoduje ona mikrouszkodzenia zębów oraz stany zapalne dziąseł. Z czasem miękka płytka nazębna twardnieje i przekształca się w kamień nazębny. Pod nim często zbierają się bakterie i komórki śluzówki. W wyniku ich gromadzenia rozwija się stan zapalny, który może nie dawać objawów przez wiele lat. Nieleczony prowadzi jednak do nieodwracalnych zmian w obrębie systemu osadzenia zębów. Innym rodzajem kamienia jest kamień poddziąsłowy. |
Ma kolor ciemno brązowy lub czarny. Zaczyna się rozwijać na granicy dziąsła i zębów i w odróżnieniu od kamienia nazębnego, narasta w kierunku korzeni, niszcząc układ kotwiczący ząb w zębodole. Jeśli stan zapalny zębów i dziąseł nie jest leczony przekształca się w przewlekłą chorobę przyzębia – paradontozę. Przyzębie to tkanki otaczające ząb i utrzymujące go w kości. W jego skład wchodzą dziąsła, cement korzeniowy, więzadła kotwiczące ząb w zębodole, kość wyrostka zębodołowoego szczęki i żuchwy. W wyniku stanu zapalnego dochodzi do niszczenia tego aparatu i zęby są coraz słabiej osadzone w zębodole. |
![]() Preparat polecany dla osób ze skłonnością do parodontozy. |
To prawdopodobnie objawy stanu zapalnego przyzębia. Papierosy zwiększają ryzyko paradontozy? Rozwojowi paradontozy sprzyjają krzywe ustawienie zębów (utrudnione dotarcie do wszystkich zakamarków w trakcie szczotkowania), bruksizm, czy niektóre wady zgryzu, a także choroby ogólnoustrojowe tj. cukrzyca, zaburzenia hormonalne, reumatoidalne zapalenie stawów czy używki takie jak alkohol, czy papierosy. Jak leczyć paradontozę? W zależności od stopnia zaawansowania choroby stosuje się różne metody lecznicze. W początkowym okresie choroby stomatolog udzieli Ci porad dotyczących doboru szczoteczki, odpowiednich technik szczotkowania zębów (np. wykonywanie szczoteczką ruchów obrotowo-wymiatających) oraz ogólnych zasad higieny jamy ustnej (stosowanie nici dentystycznych, płynów do płukania jamy ustnej etc.). Pamiętaj! Zęby należy szczotkować co najmniej 3 razy dziennie. |
![]() AJONA zwalcza około 99% bakterii powodujących próchnicę, zakażenia dziąseł. |
Jeśli ozębna jest w znacznym stopniu uszkodzona, stomatolog może zaproponować Ci zabieg szynowania, czyli tymczasowe wytworzenie pewnego rodzaju rusztowania utrzymującego chwiejące się zęby. Jest ono usuwane po pewnym czasie, kiedy dojdzie do wygojenia zmian w obrębie dziąseł. Pamiętaj! Tylko regularne odwiedzanie gabinetu stomatologa daje gwarancję wczesnego wykrycia paradontozy. Czy wiesz, że: Dział stomatologii, który zajmuje się chorobami dziąseł, to periodontologia. |
|
Leczenie kiły (syfilisu) polega na
podawaniu antybiotyków, które niszczą bakterie.
Treponema pallidum odpowiedzialne za rozwój choroby. Antybiotyki
(najczęściej penicylinę, doksycyklinę, tetracyklinę) wstrzykuje się
domięśniowo przez okres minimum dwóch tygodni. Kiła późna, która
zaatakowała układ nerwowy, wymaga leczenia szpitalnego. Zobacz, jak
wygląda leczenie kiły w fazie pierwotnej, wtórnej i późnej. Kiła (łac.
lues, syphilis, stgr. σύφλος syphlos, „brudny”) – choroba
przenoszona głównie drogą płciową, wywoływana przez krętka bladego
(łac. Treponema pallidum ssp. pallidum). Do zakażenia może również
dojść drogą przezłożyskową. Kiłę można podejrzewać na podstawie
wywiadu epidemiologicznego i badania fizykalnego, ale ostateczne
rozpoznanie ustala się na podstawie badań laboratoryjnych.
Odpowiednio wcześnie wykryta może być skutecznie leczona za pomocą
antybiotyków, jednak w skali makro równie ważne znaczenie w walce z
tą chorobą ma nadzór epidemiologiczny i właściwa polityka zdrowotna
państwa. W 1998 opublikowano pełną sekwencję genetyczną T. pallidum,
co może pomóc w zrozumieniu patogenezy kiły.
|
W trakcie leczenia antybiotykami można spotkać się z następującymi powikłaniami: odczyn Łukaszewicza-Herxheimera-Jarischa – występuje szybki rozpad krętków po pierwszej iniekcji penicyliny, co wywołuje objawy ogólne, najczęściej podwyższenie temperatury ciała do 40 stopni Celsjusza. Zaleca się przed podjęciem i w trakcie leczenia przyjmowanie dużej ilości płynów. Nie jest przeciwwskazaniem do stosowania penicyliny. Jest częstszy w pierwszych etapach choroby. Co przy ujemnej serologii płynu mózgowo – rdzeniowego jest objawem pozytywnym (poniekąd potwierdza wczesny etap choroby sugerując, iż nie doszło do zajęcia OUN). Nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ani życia, jest raczej nieprzyjemnym doświadczeniem związanym z wydzielaniem toksyn krętkowych po rozpadzie. Może częściej występować u pacjentów zakażonych HIV i u osób, którym jednocześnie z penicyliną podaje się probenecyd. odczyn Hoigné – niezwykle rzadki powodujący głównie obawy natury psychicznej, szybko przemijający, nie pozostawiający śladu w organizmie. wstrząs anafilaktyczny – każdy pacjent – hospitalizowany czy nie – przy leczeniu penicyliną każdego rodzaju przechodzi dokładną próbę uczuleniową, która ma zapewnić bezpieczeństwo leczenia tymi preparatami. Wstrząs anafilaktyczny przez to należy do skrajnych powikłań stosowania penicyliny. Choroby spowodowane przez inne gatunki Treponema Choroby wywoływane przez inne gatunki lub podgatunki Treponema to: pinta – wywoływana przez Treponema carateum malinica – tropikalna choroba charakteryzująca się zakażeniem skóry, kości i stawów, wywoływana przez bakterię Treponema pallidum, sp. pertenue, nazywaną także Treponema pertenue kiła endemiczna – wywoływana przez Treponema endemicum |
* – Stan bezobjawowego zakażenia trwający 2
lata lub okresy bezobjawowe klinicznie po ustąpieniu zmian w kile I
i II okresu. |
|
|
76 proc. dzieci w wieku od 6 do 12 lat ma próchnicę. To jeden z najwyższych wskaźników w Europie. Coraz więcej dzieci choruje na próchnicę. Polska zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem rozwoju próchnicy wśród najmłodszych. Szacuje się, że tą chorobą dotkniętych jest aż 76 proc. dzieci w wieku od 6 do 12 lat. Eksperci przekonują, że obok prawidłowego szczotkowania zębów pastą z fluorem, czyszczenia przestrzeni międzyzębowych oraz regularnych kontroli u stomatologa bardzo ważną rolę w profilaktyce próchnicy odgrywa bezcukrowa guma do żucia. |
Według badań stosowanie jej przez 20 minut po jedzeniu i piciu stymuluje wydzielanie śliny, pomagając neutralizować kwasy osadu nazębnego oraz usunąć resztki żywności. Lekarze stomatolodzy podkreślają, że próchnica zębów jest jedną z najczęstszych chorób na świecie. Dotyczy aż 90 proc. populacji. Z danych Ministerstwa Zdrowia, które były publikowane w 2012 roku, wynika, że w Polsce wśród dzieci w wieku 5-6 lat aż 40 proc. ma próchnicę. Natomiast w populacji dzieci do 12 roku życia statystyki sięgają aż 80 proc. Dane są naprawdę alarmujące - mówi agencji Newseria Lifestyle Olga Gawrońska, kierownik ds. korporacyjnych Wrigley Poland. W Polsce mamy bardzo duży problem z próchnicą, szczególnie wśród dzieci. Pod tym względem jesteśmy na drugim miejscu w Europie. To jest problem, który musimy rozwiązać, stosując dodatkowe środki. Regularne wizyty u dentysty, mycie zębów dobrymi pastami i szczoteczkami oraz żucie bezcukrowej gumy jest odpowiedzią na to wyzwanie. Poprawna higiena jamy ustnej to mniejsza liczba ubytków u dzieci, co później przenosi się na całe dorosłe życie - podkreśla dr Michael Dodds, Lead Oral Health Scientist w Wrigley. Zdaniem ekspertów utrzymanie prawidłowej higieny jamy ustnej znacznie wspomaga żucie bezcukrowej gumy po jedzeniu lub piciu. Stosowanie jej powinno stać się więc codziennym dobrym nawykiem. |
Stymuluje ona wydzielanie śliny, co pomaga oczyścić jamę ustną z pozostałości po jedzeniu i piciu oraz neutralizować kwasy osadu nazębnego. Guma to dodatkowy środek, który można stosować, gdy jesteśmy w biegu, ale niewykluczający mycia zębów. Rekomendujemy stosowanie gumy po każdym posiłku - mówi dr Michael Dodds. Firma od wielu lat współpracuje z dentystami i higienistkami, aby rozszerzać edukację na temat prawidłowych nawyków higienicznych. Efektem jest m.in. program "Chroń Dziecięce Uśmiechy". Program "Chroń Dziecięce Uśmiechy" promuje dbanie o higienę jamy ustnej i zachęca do regularnych wizyt u dentysty. Trzeba go wprowadzać wcześnie, tak by dzieci nie bały się wizyty w gabinecie stomatologicznym. Pierwsza wizyta zazwyczaj jest przyjemna i zachęca do tego, by później robić to regularnie, również w celach profilaktycznych - podkreśla dr Michael Dodds. Przez 3 lata zebraliśmy 2,5 mln zł, udało nam się dotrzeć do 250 tys. dzieci z edukacją oraz zrobić przeglądy 25 tys. dzieci w całej Polsce. Przyjeżdżamy do szkół z gabinetami dentystycznymi, w przyjaznej atmosferze oswajamy dzieci z wizytami u stomatologa. W ramach przeglądów dzieci dostają informacje, jaki jest stan ich uzębienia.Taka informacja jest również przekazywana ich rodzicom. Stworzyliśmy też specjalne książeczki dla dwóch grup wiekowych, dzieci klas 1-3 i 4-6, które wspólnie z Polskim Czerwonym Krzyżem, z ich wolontariuszami przekazujemy szkołom. Na podstawie tych materiałów szkoły mogą prowadzić edukację - wyjaśnia Olga Gawrońska. Z badań wynika, że aż 76 proc. dzieci, które wzięły udział w trzech edycjach programu "Chroń Dziecięce Uśmiechy", ma problemy z próchnicą. Jest więc jeszcze wiele do zrobienia, dlatego firma rozpoczyna kolejną, czwartą edycję programu. Profilaktyka chorób jamy ustnej jest jednym z priorytetów z uwagi na niepokojący wzrost częstotliwości występowania chorób zębów oraz coraz większe koszty związane z ich leczeniem. |
Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, lepiej wykorzystać budżet domowy w inny sposób niż na leczenie zębów - mówi Olga Gawrońska. Z ostatnich badań wynika, że redukcja ubytków dentystycznych w społeczeństwie może przynieść znaczące oszczędności systemowi opieki zdrowotnej. Według Światowej Organizacji Zdrowia opieka dentystyczna jest czwarta pod względem kosztów, więc ograniczenie problemów dentystycznych może przynieść znaczące oszczędności budżetom państwowym - dodaje dr Michael Dodds. Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Polskie Towarzystwo Stomatologii Dziecięcej zalecają żucie bezcukrowej gumy jako jeden z czterech kroków pomagających zapobiegać próchnicy u dzieci w wieku od czterech lat. |
|
Próchnica zębów i jej zapobieganie Próchnica zębów jest chorobą społeczną, która występuje od zarania dziejów. Dotyczy wszystkich krajów świata i jest ściśle związana z warunkami cywilizacyjnymi. Jej nasilenie jest największe u ludności krajów, gdzie w dużych ilościach spożywane są oczyszczone cukry. CO TO JEST PRÓCHNICA ZĘBÓW? Próchnica zębów to społeczna choroba zakaźna o charakterze przewlekłym, która może dotyczyć nawet 90 proc. ludzi w całej Polsce. Jej istotą jest demineralizacja i uszkodzenie tkanek zęba, na początku - szkliwa i zębiny, a następnie miazgi. Dolegliwość tworzy się wskutek procesu zmiękczania szkliwa zęba, przez kwasy i toksyny. Kwasy tworzą się w jamie ustnej wskutek bakterii, które atakują płytkę nazębną. Próchnicy nie wolno bagatelizować, ponieważ chore na próchnicę zęby mleczne z dużą łatwością zarażają zęby stałe. Pierwszymi objawami schorzenia są plamki próchnicowe o jasnym zabarwieniu, które wraz z upływem czasu ciemnieją. W profilaktyce próchnicy zębów najważniejsza jest higiena jamy ustnej. Należy zadbać o właściwe szczotkowanie zębów oraz używanie nici dentystycznych. Takie zabiegi powinny być wdrażane już u najmłodszych dzieci. JAKIE SA PRZYCZYNY PRÓCHNICY ZĘBÓW? Sprawczynią próchnicy zębów jest płytka nazębna, bakteryjna, która przywiera do zęba i znajdują się w niej określone drobnoustroje. Na występowanie próchnicy wpływają również z jednej strony czynniki natury ogólnej jak predyspozycja osobnicza, niektóre dolegliwości oraz nieprawidłowe odżywianie: niedobór wapnia, fosforu, witamin i niektórych mikroelementów. Z drugiej strony duże znaczenie mają czynniki miejscowe, a wśród nich: brak właściwej higieny jamy ustnej, jedzenie węglowodanów, szczególnie długo trzymanych w jamie ustnej w okresach między właściwymi posiłkami, unikanie jedzenia twardych pokarmów, oczyszczających zęby, ilość i skład śliny. Próchnica może dotyczyć zarówno zębów mlecznych, jak i stałych. Ubytki próchnicowe mogą powstawać w pojedynczych zębach lub kilku na raz. Dolegliwość zazwyczaj obejmuje rowki i zagłębienie na powierzchniach żujących zębów trzonowych, powierzchniach przydziąsłowych wszystkich zębów oraz powierzchniach stycznych zębów trzonowych i przedtrzonowych. GDZIE NAJCZĘŚCIEJ TWORZY SIĘ PRÓCHNICA? Powstawanie próchnicy w zębach mlecznych jest szybsze niż w zębach stałych. Mają na to wpływ różnice morfologiczne oraz chemiczne i słabsza mineralizacja zębów mlecznych w przeciwieństwie do zębów stałych. U dzieci może występować próchnica tzw. wczesna, która tworzy się zaraz po wyrżnięciu się zębów, i próchnicę tzw. okrężną, w przebiegu której szybki rozwój schorzenia w okolicy przyszyjkowej powoduje w niedługim czasie odłamanie się koron zębowych. Dużą podatność na próchnicę wykazują również zęby stałe, świeżo wyrżnięte, w których mineralizacja nie została jeszcze zakończona. Duże zagrożenie występuje w zębie stałym, który jako pierwszy ukazuje się w jamie ustnej i w którym szczególnie często rozpoznaje się ubytki próchnicowe, jest pierwszy ząb trzonowy. Rodzice bardzo często są przekonani, że jest to ząb mleczny. U osób młodych przebieg i szerzenie się próchnicy jest szybkie, dominuje postać próchnicy ostrej, wilgotnej. U dorosłych częsciej obserwuję się próchnicę przewlekłą, suchą. U starszych osób przy równoczesnej utracie kości wyrostka zębodołowego i zwiększeniu długości koron, odsłonięte zostają szyjki zębowe i korzenie zębów. Na tych powierzchniach, zwłaszcza przy umiejscowieniu na nich klamer uzupełnień protetycznych, często tworzy się próchnica cementu korzeniowego, która rozwija się w kierunku wierzchołka korzenia, w okolicy policzkowej i językowej zębów. Ryzyko wystąpienia próchnicy korzenia zwiększa się wraz z wiekiem chorego. Próchnica występująca początkowo na zębach może mieć postać przebarwionej plamy. Towarzyszy temu wrażliwość na pokarmy słodkie. Wraz z rozwojem dolegliwości dochodzi do rozpadu tkanek twardych zęba i powstania ubytku próchnicowego. Pacjenci wykazują reakcję zarówno na bodźce chemiczne, cieplne, jak i mechaniczne, gdy do ubytku dostanie się pokarm. Zastosowanie trwałego wypełnienia może chronić zęby przed dalszymi niekorzystnymi konsekwencjami próchnicy. Obecnie wykorzystuje się wiertła, powietrzną abrazję, a także laser. OBJAWY PRÓCHNICY Przedostanie się bakterii w głąb zęba powoduje dolegliwości bólowe zęba oraz nadwrażliwość zęba na zimne i ciepłe bodźce. Zgłoszenie się z tymi objawami do lekarza stomatologa daje szansę na to, że ząb zostanie uratowany. W przypadku, gdy ignorujemy dolegliwość próchnica zaczyna sie rozwijać i wnikać do miazgi zęba. Tworzy się wówczas stan zapalny, który jest na tyle zaawansowany, że niemożliwe jest jego zahamowane, a co najgorsze - uratowanie zęba. Próchnica zębów na samym początku atakuje szkliwo, wówczas widoczne są plamki próchnicowe, które z biegiem czasu stają się ciemniejsze. Na tym etapie możliwe jest jeszcze uratowanie zęba. Dentysta wykonuje zabieg reminalizacji. Kolejny etap próchnicy charakteryzuje się zniszczeniem szkliwa przez toksyny, bakterie oraz kwasy. Ubytki zaczynają się powoli powiększać, a bakterie przedostają się wgłąb miazgi. Skrajnym etapem choroby jest martwica zęba wskutek braku odpowiednio szybkiej interwencji dentystycznej. ZAPOBIEGANIE PRÓCHNICY ZĘBÓW Profilaktyka próchnicy ma bardzo duże znaczenie i należy ją wdrożyć już w czasie ciąży. W 4. miesiącu życia płodowego początek ma mineralizacja zębów mlecznych, a w drugiej połowie ciąży – zębów stałych. Schorzenie przebyte przez kobietę ciężarną znacznie wpływają na stan narządu zębowego dziecka, a jej błędy pokarmowe, szczególnie niedobór w diecie wapnia, fosforu, magnezu, mikroelementów i witamin, mają bardzo duże znaczenie dla tworzenia zawiązków zębowych, wzrostu zębów i następowej podatności na próchnicę. W trakcie ciąży bardzo ważna jest właściwa dieta, zawierająca odpowiednią ilość białka oraz ograniczająca ilość węglowodanów i dostarczająca organizmowi pożywienia bogatego w witaminy, szczególnie A, B, C i D, a także składniki mineralne. Po urodzeniu się dziecka, szczególnie do chwili ukończenia procesu mineralizacji twardych tkanek zębów, odżywianie jest również sprawą zasadniczą. Dla niemowlęcia najważniejsze jest odżywianie mlekiem matki, które jest pełnowartościowym pokarmem w czasie tworzenia się uzębienia. W późniejszym okresie jakość posiłków musi być zróżnicowana i dostosowana do potrzeb rosnącego organizmu. U dzieci, również powyżej 16. roku życia, przy całkowicie uformowanym uzębieniu stałym, zapobieganie jest równie ważne. Zaleca się: spożywanie produktów mlecznych i warzyw, żucie pokarmów twardych, włóknistych, ziarnistych, które zmuszają do gryzienia i jednocześnie oczyszczają zęby, ograniczenie jedzenia słodyczy, długo przebywających w jamie ustnej (toffi, landrynki, lizaki) w przerwach między posiłkami i przed spaniem po wieczornym oczyszczeniu zębów. Higiena jamy ustnej W zapobieganiu próchnicy zębów istotna jest właściwa higiena jamy ustnej, która powinna polegać na systematycznym i dokładnym oczyszczaniu zębów. Naukę szczotkowania zębów należy rozpocząć w wieku 2–3 lat. Mycie zębów powinno odbywać się rano, wieczorem i w miarę możliwości po każdym posiłku. Szczotka, utrzymywana w czystości, powinna być zmieniania co 3–4 miesiące. Nową szczotkę przed użyciem należy umyć ciepłą przegotowaną wodą. Natomiast po użyciu szczotkę trzeba dokładnie opłukać pod silnym strumieniem bieżącej letniej wody, ustawić włosiem pionowo ku górze, w celu łatwiejszego wyschnięcia. Zęby szczotkuje się za każdym razem przeciętnie 2–3 minuty. Wielkość szczotki powinna być dostosowana do rozmiarów jamy ustnej, dlatego szczotki dla dzieci muszą być odpowiednio mniejsze. Szczotki wykonuje się z syntetycznego tworzywa. Pęczki włosia powinny być luźno stojące, najlepiej 2–3 rzędy włosia w 6–8 szeregach. Włosie szczoteczki do zębów musi być delikatne i w miarę elastyczne, niezbyt grube, z zaokrąglonymi końcami. Przy szerokich przestrzeniach międzyzębowych można posłużyć się specjalnymi małymi szczoteczkami międzyzębowymi, pęczkowymi czy spiralnymi. Szczoteczki elektryczne dzięki drganiom wykonują również masaż dziąseł. Są one szczególnie polecane dla osób z niesprawnością manualną. Obecnie producenci reklamują „coraz doskonalsze” szczoteczki. Produkowane są również szczoteczki o specjalnym przeznaczeniu, np. dla osób z implantami. Wybór metody szczotkowania nie jest obojętny. Zwykle osoby, które nie otrzymały odpowiednich instrukcji, szczotkują poprzecznie zęby. Te ruchy nie są wskazane, istnieje bowiem możliwość uszkodzenia zębów i brzegu dziąsła, a także obnażenia korzeni zębów. Dzieciom szczególnie zaleca się metodę szczotkowania ruchami pionowo-kolistymi. U dorosłych najlepszym sposobem szczotkowania jest tzw. metoda wymiatająca. Wówczas szczoteczkę w szczęce ustawia się pod kątem 45 stopni, włosiem do góry, w żuchwie – włosiem do dołu. Szczoteczkę przykłada się do koron zębów tuż przy dziąsłach w taki sposób, aby włosie weszło w przestrzeń międzyzębową. Ruchem wymiatającym przesuwa się szczotkę wzdłuż koron zębów do ich brzegu. Szczoteczka powinna przylegać do całej oczyszczanej powierzchni zęba i należy oczyszczać wszystkie powierzchnie zębów. Nici dentystyczne oraz wykałaczki Nici dentystyczne mają różną grubość i są różnego rodzaju, najczęściej jedwabne woskowane lub niewoskowane, zawierające fluor i nasączone środkami zapachowymi. Za pomocą piłujących ruchów przeprowadza się nitkę w miejscu stykania się zębów w przestrzeni międzyzębowej aż do brzegu dziąsłowego. Nici dentystyczne mogą stosować już dzieci od 10. roku życia. Zadaniem nici dentystycznych jest usuwanie gromadzących się w przestrzeniach międzyzębowych miękkich złogów nazębnych. Nici dentystyczne kupuje się w specjalnych opakowaniach, które zapewniają należytą higienę i wygodny dostęp. Przestrzenie międzyzębowe można również oczyszczać za pomocą wykałaczek, zwanych również patyczkami międzyzębowymi. Najlepsze są o trójkątnym przekroju, drewniane lub z tworzywa sztucznego. Do czyszczenia zębów można również stosować różnego rodzaju płukanki. Na rynku dostępne są płukanki o działaniu jedynie profilaktycznym, inne również leczniczym. Działając mechanicznie wypłukują one resztki pokarmowe, miękkie naloty, również liczne drobnoustroje. Najczęściej do płukanek dodawane są preparaty roślinne lub środki antyseptyczne. Gumy do życia Obecnie często reklamowane są gumy do żucia, wspomagające utrzymanie prawidłowej higieny jamy ustnej i tym samym zapobiegające próchnicy. Żucie gumy stymuluje wydzielanie śliny, tym samym jej przepływ jest zwiększony, co powoduje zwiększone oczyszczanie zębów z resztek pokarmowych. Dodatek do gumy związków fluoru ma dodatkowe działanie przeciwpróchnicowe i zwiększające remineralizację szkliwa. Należy jednak koniecznie pamiętać o tym, aby żucie gumy po jedzeniu trwało ok. 15–30 minut. Długotrwałe żucie może bowiem doprowadzić do niekorzystnych zmian w stawie skroniowo-żuchwowym. Pasty do zębów Pasty do zębów mają za zadanie ułatwienie oczyszczania mechanicznego zębów. Ponadto pasty do zębów powinny wzmacniać samą powierzchnię szkliwa i chronić je tym samym przed próchnicą, a w razie potrzeby znosić nadwrażliwość zębiny, działać przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a ponadto odświeżająco i odwaniająco. Dodawane są do nich zatem różne związki chemiczne i substancje czynne biologicznie (np. wyciągi roślinne). Zwiększają one odporność szkliwa oraz przeciwdziałają odkładaniu się miękkich i zmineralizowanych złogów nazębnych. Znaczenie fluoru Jednym z najważniejszych środków hamujących rozwój próchnicy zębów jest fluor. Mechanizm działania związków fluorowych na zęby polega na jego wpływie na optymalną mineralizację twardych tkanek zębów, na zdolność do procesów remineralizacyjnych szkliwa, dzięki temu zwiększa się jego odporność na działanie czynników szkodliwych. Ponadto jony fluoru hamują aktywność płytki bakteryjnej. Związki fluoru dostają się do organizmu z wodą pitną lub pożywieniem. W celu zapobiegania próchnicy zębów związki fluoru mogą być dostarczane do organizmu przez: przyjmowanie abletek fluorowych, fluorkowanie wody pitnej, dodawanie fluoru do mleka, soli lub mąki. Optymalna zawartość związków fluoru w wodzie wynosi 0,8–1,2 mg na 1 l. Najbardziej rozpowszechnionym sposobem do codziennego oczyszczania zębów jest używanie past zawierających związki fluoru. Lakowanie bruzd i lakierowanie zębów Lakowanie bruzd to proces polegający na wypełnianiu rowków oraz zagłębień na powierzchniach żujących zębów trzonowych i przedtrzonowych, możliwie szybko po ich wyrznięciu lakami szczelinowymi, zawierającymi związki fluoru. Lakierowanie zębów: lakiery stomatologiczne stosuje się do krótkotrwałego pokrycia powierzchni gładkich zębów. Ze względu na zawarcie w nich fuloru, następuje wzbogacenie szkliwa we fluor, co zwiększa odporność na próchnicę. Przyjmuje się, że wystarcza dwukrotne w ciągu roku pokrycie nimi zębów. W celu zapobiegania rozwojowi próchnicy należy kontrolować uzębienie co 6 miesięcy. LECZNIE PRÓCHNICY ZĘBÓW Wśród metod leczniczych próchnicy zębów, wymienia się: plombowanie - polega ono na pozbyciu się za pomocą specjalnego lasera, wiertła lub żelu, chorej tkanki; kolejno stomatolog za pomocą plomby uzupełnia powstałe ubytki; reminalizacja - jest metodą stosowaną wyłącznie na początkowym etapie próchnicy zębów, który cechuje się obecnością niewielkich odwapnień (białe/ciemniejsze plamki); podczas reminalizacji dentysta dokładnie oczyszcza miejsca odwapnień, po czym nakłada specjalny żel lub lakier zawierający w swoim składzie związki fluoru. Reminalizacja powinna być powtarzana kilka razy. Z kolei ubytki zębowe uzupełniane są za pomocą: amalgamatu zawierającego rtęć - środek ten charakteryzuje się dudżą wytrzymałością i posiada właściwości bakteriobójcze. Niestety jego wadą jest ciemna barwa materiału, z tego powodu amalgamat wykorzystuje się do leczenia zębów trzonowych lub innych niewidocznych powierzchni zębowych; kompozytów - stosowane są w dentystyce ponad 30 lat i wykazują bardzo dużą wytrzymałość. Obecnie częściej stosowane są materiały utwardzane światłem, których zaletą jest możliwość idealnego dobrania koloru materiału do odcienia zęba pacjenta, przez co plomba jest właściwie niewidoczna; cementów szkło-jonomerowych - posiadają one zdolność do chemicznego wiązania się z tkankami zęba i są mieszanką różnych substancji. Zapobiegają one rozwojowi próchnicy, ponieważ w ich składzie znajduje się fluor. Zdarza sie, że bakterie w przebiegu próchnicy przedostają się w głąb zęba, przez co dochodzi do zakażenia głębszych tkanek. Wówczas u pacjentów występuje nie tylko wrażliwość zęba na różne bodźce, ale również jego ból. W takich przypadkach stomatolog podejmuje leczenie kanałowe, ponieważ zapalenie miazgi zęba jest stanem, który się rozwija. Miazga wycinana jest za pomocą specjalnego przyrządu podczas znieczulenia. Dentysta "zatruwa" chory ząb, gdy nie jest w stanie dotrzeć do korzeni zęba. Po kilku dniach miazga zęba zostaje usunięta a kanał oczyszczony. Po oczyszczeniu wypełniony zostaje on pastą stomatologiczną i założona zostaje plomba. Pamiętaj! Nie wolno ignorować próchnicy i odkładać leczenia w czasie, ponieważ może to doprowadzić do rozwoju zgorzeli, czyli rozkładu tkanek wskutek bakterii gnilnych. Wystąpienie zgorzeli jest wskazaniem do usunięcia zęba lub leczenia protetycznego. |
|
Ślina Ślina znajduje się w jamie ustnej – obok zębów, przyzębia, języka i dziąseł. Stanowi ona naturalne środowisko jamy ustnej, o czym może się przekonać każdy, komu jej zabrakło – i odczuł na przykład wysuszenie jamy ustnej i języka w trakcie zabiegu stomatologicznego, po spoczynku nocnym (szczególnie u oddychających przez usta), po spożyciu alkoholu lub w ramach objawów ubocznych pewnych chorób lub stosowania leków. Każdy, kto choć raz doznał takiego stanu, świetnie zrozumie, dlaczego ślina jest taka ważna. W tym momencie może się pojawić kilka pytań, na które postaram się odpowiedzieć. Co to jest ślina i skąd się bierze? Ślina w 99% składa się z wody i składników organicznych (białek i enzymów) oraz nieorganicznych (jonów wapnia, fluorkowych, fosforanowych, węglanowych, sodu, potasu, chlorkowych i innych). Dodatkowo w skład śliny wchodzi przesięk surowiczy, wydzielina szczelin dziąsłowych (czyli płyn dziąsłowy), wydzieliny z nosa i gardła, złuszczone komórki nabłonka, leukocyty (komórki krwi – białe ciałka – odpowiedzialne za odporność organizmu), drobnoustroje i resztki pokarmowe. Ślinę produkują gruczoły ślinowe – 6 dużych oraz 200–400 małych – umiejscowione w różnych częściach jamy ustnej. Nie występują jedynie w dziąsłach i przedniej części podniebienia. Około 90% śliny wytwarzają duże gruczoły ślinowe – pozostałą część – małe. Wyróżnia się 3 rodzaje gruczołów ślinowych w zależności od rodzaju śliny, jaką produkują; są to gruczoły surowicze, śluzowe i mieszane. Duże gruczoły ślinowe są parzyste, co oznacza, że występują symetrycznie po obu stronach jamy ustnej człowieka. Największe gruczoły produkujące ślinę to parzyste ślinianki przyuszne. Ich wydzielina dostaje się do jamy ustnej specjalnymi przewodami (przewód Stenona), których ujścia znajdują się na błonie śluzowej policzka w okolicy zębów trzonowych szczęki (czasami na wysokości górnej „siódemki”, a czasami pomiędzy górną „szóstką” i „siódemką”). Ślina wytwarzana przez ślinianki przyuszne jest wodnista, surowicza i bogata w enzymy. Druga para dużych gruczołów ślinowych – ślinianki podżuchwowe – mają ujścia swoich przewodów (Whartona) za dolnymi „jedynkami”. Ich wydzielina w większości zawiera komponent surowiczy, ale generalnie jest mieszana. Przewody wyprowadzające (Bartholina) trzeciej pary ślinianek, czyli gruczołów podjęzykowych, uchodzą obok przewodów Whartona. Ślina wydzielana przez te ślinianki jest również mieszana, z przewagą śluzowej. Czysto śluzowa wydzielina wydzielana jest tylko przez małe gruczoły ślinowe zlokalizowane na podniebieniu miękkim. Taka ślina jest lepka i gęsta. Ile śliny powstaje dziennie? W ciągu doby ślinianki produkują średnio od 0,5 do 1 litra śliny. Większość, aż 90–98% śliny powstaje w ciągu dnia. Szybkość wydzielania śliny w trakcie snu wynosi około 0,25 ml/min, a podczas mówienia i jedzenia ta wartość wzrasta do 10 ml/min. Stymulowana ślina stanowi około 80% całej objętości śliny. Jakie są funkcje śliny? Ślina ma duże znaczenie dla wielu tkanek i procesów odbywających się w jamie ustnej, zarówno dla tkanek miękkich – błony śluzowej – jak i twardych – zębów. Uczestniczy w procesie żucia i trawienia. Wyróżnia się trzy główne funkcje śliny: ochronną, związaną z przyjmowaniem pokarmów i związaną z mową. Działanie ochronne śliny jest realizowane na kilka sposobów. Po pierwsze, ślina ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, zawiera bowiem specjalne związki, takie jak laktoferryna czy lizozym. Wpływa na osadzanie się bakterii w jamie ustnej, ich metabolizm i wzrost. Obecność śliny powoduje zmniejszenie ilości potencjalnie produkowanych przez bakterie kwasów, których niekorzystne działanie wytłumaczę w dalszej części artykułu. Po drugie, dzięki zawartości wody i innych substancji ślina jest naturalnym lubrykantem i odpowiada za nawilżenie, rozcieńczanie i usuwanie substancji dostających się do jamy ustnej. Przyspieszenie usuwania resztek pokarmowych, a szczególnie cukrów dostarczanych z dietą, należy do najważniejszych funkcji śliny. Stosowanie gumy do żucia po posiłku stymuluje wydzielanie śliny, dzięki czemu resztki pożywienia są szybciej usuwane. WAŻNE! Gumę do żucia można żuć tylko do momentu utraty jej smaku (około 5 minut), ponieważ po tym czasie traci swoje właściwości. Dłuższe żucie gumy może spowodować niekorzystne zmiany w mięśniach żucia i nadmierne ścieranie zębów. Po każdym posiłku warto również wypłukać intensywnie usta lub je wyszczotkować. Po trzecie, ślina ma działanie buforujące kwasy. Oznacza to, że jeśli do jamy ustnej dostaną się jakieś kwaśne związki (takie jak napoje gazowane czy produkty bakteryjnej przemiany materii, czyli „przetworzone” przez bakterie resztki jedzenia), to ślina je do pewnego stopnia neutralizuje. Jest to o tyle ważne, że w kwaśnym środowisku jamy ustnej wzrasta częstość występowania próchnicy. Bardzo znaczący przykład stanowi próchnica kwitnąca (czyli obejmująca wszystkie powierzchnie zęba, nawet te rzadko objęte procesem próchnicowym), występująca na przykład u osób po napromienianiu okolic głowy i szyi oraz u osób starszych, u których zmniejszyło się wydzielanie śliny. Wydzielanie śliny może się zmniejszyć z wiekiem, a także z powodu uszkodzenia ślinianek w wyniku leczenia nowotworów z zastosowaniem radioterapii. Dodatkowo pacjenci w podeszłym wieku często przyjmują liczne i różne leki, a niektóre z nich mogą wpływać negatywnie na ilość wydzielanej śliny. Po czwarte, ślina wpływa na strukturę szkliwa zębów (zewnętrzna tkanka zęba dokładniej opisana w artykule pt. Budowa zębów i przyzębia). Szkliwo jest ciągle przebudowywane w procesie demineralizacji (co można wytłumaczyć jako ciągłe tracenie jonów z powierzchni zęba) i remineralizacji (jest to proces odwrotny do demineralizacji i polega na wbudowywaniu jonów w powierzchnię zęba). W jednym momencie przeważa remineralizacja, a w innym demineralizacja. Przewaga jednego procesu nad drugim zależy od pH śliny (czyli tego, jak bardzo jest ona kwaśna) i stężenia zawartych w ślinie jonów wapnia, fosforanowych i fluorkowych. Demineralizacja jest procesem negatywnym i jeśli nie jest odpowiednio równoważona przez remineralizację, to struktura szkliwa ulega uszkodzeniu, co umożliwia powstawanie próchnicy. Duża zawartość jonów wapnia, fosforanowych i fluorkowych i jednoczesne wyeliminowanie środowiska kwaśnego (poprzez szczotkowanie zębów, unikanie picia słodzonych napojów, żucie gumy bezcukrowej oraz wcześniej wymienione działanie buforujące śliny) umożliwia remineralizację struktury szkliwa, co zabezpiecza ząb przed próchnicą. Dodatkowo naturalny ząb zawiera wapń. Jednak stosowanie past z fluorem wypiera wapń i w szkliwie zastępuje go fluor. Szkliwo bogate w fluor jest bardziej odporne na atak kwasów i stąd dentyści namawiają swoich pacjentów do stosowania past do zębów z fluorem. Fluor wpływa również na proces tworzenia zębów (w momencie, gdy jeszcze są zawiązkami w kości) oraz bezpośrednio na metabolizm bakterii. Druga funkcja śliny obejmuje jej wpływ na przyjmowanie pokarmów. Odpowiada ona za przygotowanie kęsa do połknięcia, częściowe strawienie pokarmu oraz umożliwia odczuwanie smaku. Ostatnią funkcją śliny jest udział w mowie. Jak ważne jest nawilżenie jamy ustnej podczas mówienia, przekonał się każdy, kto choć raz odczuł suchość jamy ustnej – na przykład gdy chciał coś powiedzieć zaraz po przebudzeniu. Podsumowanie Ślina wszechstronnie oddziałuje na nasz organizm, a szczególnie ważny jest jej wpływ na powstawanie próchnicy i zabezpieczenie zębów przed próchnicą. |
|