Dokarmianie
ptaków – dostarczanie pożywienia
ptakom żyjącym na wolności, zazwyczaj w zimie, gdy krótki dzień oraz
niesprzyjające warunki (szczególnie marznący deszcz lub mżawka) nie
pozwalają im wystarczająco zaspokoić głodu. Dokarmianie ptaków
pobudza zainteresowanie ornitologią i wyzwala przeżycia estetyczne
związane z obserwacją ptaków, a organizowane w szkołach kształtuje
zachowania proekologiczne. Prawidłowo prowadzone dokarmianie może
być jedną z form aktywnej ochrony przyrody. Podobną funkcję może
spełniać pozostawianie do dyspozycji ptaków niektórych roślin
(chwastów), traw z nasionami, owoców na drzewach i krzewach. Z
punktu widzenia ekologicznego, dokarmianie ptaków nie ma jednak
dużego znaczenia dla przeżywalności i późniejszego sukcesu lęgowego
– dostępność pokarmu jest bowiem tylko jednym z czynników na nie
wpływających. Rodzaje karmników
Platforma z daszkiem, najczęściej drewniana, pozbawiona ścian,
zazwyczaj umieszczona na ok. 2 m palu wbitym w ziemię. W Polsce
najczęściej spotykana odmiana karmnika. Pionowa przezroczysta tuba,
z otworami, przez które ptaki wyciągają nasiona. W miarę wyjadania
zawartość sama obsuwa się w dół. Bywa wykonana z surowców wtórnych,
np. butelki PET. Wisząca siatka wypełniona ziarnami czy orzechami,
sypkimi lub zlepionymi tłuszczem w kulę. Karmnik w kształcie dzwonu,
np. zrobiony z doniczki zawieszonej do góry dnem i wypełnionej
tłuszczem i nasionami. Wiszący kawałek niesolonej słoniny. Karmniki
dla kolibrów – zawierające płynny roztwór cukru, czasem z dodatkiem
barwnika (który jednak nie jest konieczny, a może być wręcz
szkodliwy dla ptaków) – substytut nektaru. Karmniki naziemne w
formie jednospadowego daszka – dla kuropatw i bażantów.
|
Karma W polskich warunkach podstawowe
rodzaje karmy dla ptaków to: nasiona oleiste, zwłaszcza słonecznik –
zjadane przez sikory, wróblowate oraz łuszczaki, np. dzwońce, zięby,
grubodzioby, gile, niesolone słonina, łój lub smalec – dla sikor,
dzięciołów, kowalików, nasiona zbóż (owsa, prosa itp.) – dla
trznadli, orzechy – dla sikor, dzięciołów, kowalików, mieszanki
tłuszczowo-nasienne (np. kule z łoju oraz nasion słonecznika, lnu,
prosa itp.), owoce: jabłka, jarzębina, rodzynki – dla miękkojadów,
przede wszystkim z rodziny drozdowatych, jak kos i kwiczoł.
Argumenty za dokarmianiem ptaków
Dokarmianie ułatwia ptakom przetrwanie ciężkich warunków
zimowych – niskiej temperatury i opadów. Lot aktywny wymaga
wiele energii, a równocześnie nie pozwala na gromadzenie
wewnątrz ciała znacznych zapasów (niekorzystny wzrost
ciężaru). Dlatego dla ptaków, zwłaszcza tych małych,
szczególnie ważne jest regularne i wystarczająco obfite
odżywianie. |
Zimą dni są krótkie i ptaki mają mniej czasu na zdobycie
pokarmu wystarczającego do przetrwania długiej i zimnej nocy. Zimą
ptaki mają ograniczony dostęp do innych źródeł pokarmu wskutek
zalegania pokrywy śnieżnej. Karma przygotowana przez człowieka nie
jest atrakcyjniejsza niż naturalna i jeżeli ptaki będą miały dostęp
do naturalnego pokarmu, to nie będą korzystać z dokarmiania.
Człowiek silnie wpływa na środowisko, w znacznym stopniu
ograniczając naturalną bazę pokarmową, a dokarmianie zwierząt może
nieco złagodzić skutki tych niekorzystnych zmian. Dokarmiając ptaki,
człowiek zbliża się do nich, uczy się, pobudza swoje zainteresowanie
i uwrażliwia na przyrodę, a także zyskuje poczucie, że robi coś
dobrego. Liczniejsza populacja ma większe możliwości przystosowania
się do niespodziewanych zmian w środowisku, a niewielkie i lokalne
osłabienie doboru naturalnego, wobec wielu negatywnych przekształceń
w środowisku będących dziełem człowieka, nie ma wielkiego znaczenia.
Argumenty przeciw dokarmianiu ptaków
Ptaki są często dokarmiane w sposób przypadkowy i nieprzemyślany, a
niewłaściwy rodzaj pokarmu powoduje więcej szkód niż pożytku. Duża
ilość chleba w pożywieniu wywołuje poważną chorobę – kwasicę,
nieuleczalny u dorosłych ptaków zespół anielskiego skrzydła oraz
biegunki, a zjedzenie pokarmu solonego często prowadzi do śmierci
wskutek zaburzenia gospodarki wodnej organizmu. Bardzo niebezpieczny
jest pokarm zepsuty (np. spleśniały chleb) lub pieczywo namoczone i
zamarznięte. Karma dostarczana przez człowieka jest zazwyczaj mało
urozmaicona, co powoduje u ptaków niedobory składników pokarmowych i
w efekcie osłabienie odporności. Dokarmianie zwiększa ryzyko
rozprzestrzeniania się chorób, gdyż ptaki gromadzą się w
jednym miejscu, poza tym często karma miesza się z
odchodami. Do karmników przylatują ptaki różnych gatunków,
|
|
które w naturze zwykle nie stykają się ze sobą bezpośrednio, rośnie
więc ryzyko przenoszenia chorób i pasożytów. Karmnik dla małych
ptaków, jeżeli jest umieszczony w niewłaściwym miejscu, może stać
się karmnikiem dla drapieżników, np. kotów lub krogulców, które
szybko się uczą, gdzie można znaleźć łatwy łup. Dokarmianie zmienia
naturalne zachowania – np. ptaki zimują zamiast odlecieć na
południe, tracą wrodzony lęk przed człowiekiem lub też
przyzwyczajają się do jednego źródła pokarmu i przestają go
poszukiwać. Gdy, np. z powodu gorszej pogody, człowiek przerywa
dokarmianie, może to powodować śmierć ptaków oczekujących biernie na
pożywienie. Niektóre występujące w Polsce ptaki wodne, np. łabędzie
nieme, niemal całkowicie zatraciły instynkt wędrówkowy.
Dokarmianie ogranicza działanie naturalnej selekcji i przez to
osłabia całą populację. Podstawowe zasady
dokarmiania Karmnik powinien być regularnie oczyszczany z
zalegających resztek jedzenia i odchodów, gdyż ich pozostawienie
może sprzyjać szerzeniu się wśród dokarmianych ptaków chorób
zakaźnych. Karmnik powinien mieć taką konstrukcję, aby chronił karmę
przed zawilgoceniem (przed deszczem i śniegiem).
Karma musi być zawsze świeża, nie zepsuta, nigdy nie solona. Jeżeli
nie jest od razu zjadana, należy ją często zmieniać, np. słonina po
upływie 2 tygodni jest już zjełczała. Pieczywo należy stosować tylko
uzupełniająco, nie jako karmę podstawową.
|
Karmnik powinien być umieszczony z dala od
krzewów czy innych miejsc stanowiących dobrą kryjówkę dla
kotów polujących na ptaki, a równocześnie zapewniać ptakom
nieskrępowany dostęp i drogę ucieczki. Zawieszenie karmnika
na drucie lub postawienie go na słupie z drucianym
kołnierzem ochronnym zainstalowanym od dołu pomoże
zapobiegać atakom drapieżników. Nietypowe karmniki typu
siatka należy wieszać w miejscach osłoniętych, np. na ganku,
pod okapem, na gałęzi samotnego świerka. Do wykładania karmy
należy wybierać miejsce suche, np. takie gdzie pod ziemią
przebiegają rury ciepłownicze. Wilgotne, zamarzające pokarmy
uszkadzają ptakom przełyki oraz nadmiernie wyziębiają
organizmy. W indywidualnych gospodarstwach, gdzie nie ma
niebezpieczeństwa wandalizmu, można przygotować niewielką
platformę z desek. |
Po zakończeniu karmienia
można ją odwracać – nie będzie ulegać zaśnieżeniu, a jeśli spód
będzie miał inny kolor niż wierzch, stanie się sygnałem, że
aktualnie do jedzenia nic nie ma.
Nie należy dokarmiać ptaków wiosną, latem i jesienią. Zbyt wczesne
rozpoczęcie dokarmiania powoduje zaburzenie instynktu wędrówkowego,
zwłaszcza u ptaków wodnych. Rozpoczęte dokarmianie należy
kontynuować przez całą zimę. Na jesieni, do miejsc z pożywieniem
ptaki przylatują coraz częściej, a w miarę zbliżania się wiosny
coraz rzadziej. Dokarmianie powinno być rozpoczęte najwcześniej w
październiku – listopadzie, a zakończone w marcu – na początku
kwietnia (krócej na zachodzie Polski, gdzie klimat jest nieco
łagodniejszy). Rozpoczęcie dokarmiania powinno być jednak
uzależnione nie od daty, ale od pogody. W cieplejszych okresach zimy
dokarmianie powinno być mniej intensywne niż podczas mrozu.
W pobliżu karmnika warto ustawić poidło. |